Minister Fronc presadzuje individuálny prístup k žiakom so zdravotným postihom

13.10.2005 Prešov

Prešov 13. októbra (TASR) - Individuálny prístup k handicapovaným žiakom je jeden z hlavných princípov reformy vzdelávania, ktorú pod názvom Naučme sa učiť &...
Prešov 13. októbra (TASR) - Individuálny prístup k handicapovaným žiakom je jeden z hlavných princípov reformy vzdelávania, ktorú pod názvom Naučme sa učiť – učíme sa pre život spustil minister školstva SR Martin Fronc.

Spomínaný princíp zdôraznil aj vo svojom príhovore počas dnešného otvorenia trojdňovej medzinárodnej konferencie v Prešove Poradenstvo v špeciálnej a liečebnej pedagogike.
Minister konštatoval, že tohoročných 15 miliónov Sk určených na odstraňovanie stavebných bariér v školských objektoch, kde sa učia deti so zdravotným postihom, nie je veľa, ale je to prvá lastovička. Pripustil, že predstavy rodičov takto postihnutých detí o tom, ako by malo byť o ne postarané sa líšia od reality. \"Musíme zmeniť prístup k nim v našom myslení, \" povedal šéf rezortu školstva.
Najvyšším vyznamenaním Ministerstva školstva (MŠ) SR veľkou medailou sv. Gorazda potom Fronc ocenil celoživotné dielo špeciálneho pedagóga univerzitného profesora Štefana Vašeka a malou medailou sv. Gorazda prácu Emy Kollárovej.
Konferencia sa koná aj pri príležitosti 100. výročia založenia špeciálnej školy pre žiakov so sluchovým postihnutím v Prešove. MŠ SR jej k tomu udelilo čestný názov Základná škola internátna pre sluchovo postihnutých Pavla Sabadoša. Ten bol jej riaditeľom v rokoch 1958 až 1983 a významne prispel k inovácii špeciálnej pedagogiky pre sluchovo postihnuté deti a mládež.
Fronc vyzdvihol fakt, že Prešov i vďaka jeho aktivitám sa zaradil k neveľkému množstvu miest v Európe, kde sa \"búrali a búrajú bariéry vo vzťahu k zdravotne postihnutým deťom\".
Medzinárodnú konferenciu organizuje Spoločnosť pre špeciálnu a liečebnú výchovu v SR v spolupráci s MŠ SR a ďalšími organizáciami a je na nej prítomných asi 200 odborníkov zo SR. Česka, Maďarska, Poľska a Nemecka.
 

Vyberte región

mark